28 Φεβρουάριος, 2018

Συμπτώματα συνδρόμου Ιρλεν

Υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να προκληθούν από την ευαισθησία στο φως, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης των ματιών, της κόπωσης, της υπνηλίας, της ναυτίας, της ζάλης, του άγχους, της ευερεθιστότητας και της δυσφορίας. Τα φώτα μπορεί επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μερικές φορές η φωτοφοβία / ευαισθησία στο φως είναι ένα σύμπτωμα αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι (TBI), διάσεισης ή το αποτέλεσμα υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων.

Άτομα με  δυσκολίες ανάγνωσης και μάθησης, χαμηλό κίνητρο για μελέτη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD), προβλήματα πειθαρχίας, πονοκεφάλους και ημικρανίες, αυτισμό . Τα συμπτώματα του συνδρόμου Irlen είναι μεγάλης εμβέλειας, αλλά η τεχνολογία μας επικεντρώνεται σε ένα βασικό πρόβλημα: την αδυναμία του εγκεφάλου να επεξεργαστεί οπτικές πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να έχετε διαγνωσμένο πρόβλημα ανάγνωσης ή εκμάθησης. Μπορούν να βοηθηθούν ακόμη και οι καλοί αναγνώστες και οι προικισμένοι μαθητές.

Σ Υ Μ Π Τ Ω Μ Α Τ Α

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ:

Κακή κατανόηση

 Λέξεις διαβάζονται με δυσκολία

Προβλήματα παρακολούθησης από γραμμή σε γραμμή

Ανάγκη να διαβάζει σε έντονο φως

Παραλείπει λέξεις ή γραμμές

Διαβάζει αργά ή διστακτικά

Κάνει πολλά διάλειμμα

Χάνει το σημείο που είναι την ώρα της ανάγνωσης

Αποφεύγει την ανάγνωση

Παραπονιέται κατά τη διάρκεια της  ανάγνωσης

Νιώθει κουρασμένος/η  ή υπνηλία
Νιώθει ενόχληση στα μάτια, πονάνε ή αισθάνεται φαγούρα
Πονοκέφαλοι ή ναυτία
Ενοχλημένος/η  ή ανήσυχος/η


Άλλα Συμπτώματα

Τρίβει τα μάτια
Μισοκλείνει τα μάτια
Ανοιγοκλείνει τα μάτια
Ανοίγει διάπλατα τα μάτια
Διαβάζει κοντά στη σελίδα
Μετακινείται πιο κοντά ή μακρύτερα από τη σελίδα

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες που δεν έχουν ιατρική αιτία, μπορεί να σχετίζονται με την ευαισθησία στο φως και τις δραστηριότητες έντασης οπτικής επαφής

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΦΩΤΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

Το φως του ήλιου, τα φώτα φθορισμού, το έντονο φως, η λάμψη και ακόμη και οι προβολείς και τα φώτα τη νύχτα μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να προκληθούν από την ευαισθησία στο φως, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης των ματιών, της κόπωσης, της υπνηλίας, της ναυτίας, της ζάλης, του άγχους, της ευερεθιστικότητας και της δυσφορίας. Τα φώτα μπορεί επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μερικές φορές η φωτοφοβία / ευαισθησία στο φως είναι ένα σύμπτωμα τραύματος στο κεφάλι (TBI), διάσεισης ή μαστίγιας ή το αποτέλεσμα υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να εξαλειφθούν με τη μέθοδο Irlen.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μια αδυναμία του εγκεφάλου να προσαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα φωτεινότητας. Είναι σαν ο εγκέφαλος να ήταν ένα ραδιόφωνο και ο έλεγχος της έντασης ήχου να έχει σπάσει έτσι ώστε να μην μπορεί να κάνει ρυθμίσεις για τον έλεγχο της έντασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ιατρικές αιτίες για την ευαισθησία του φωτός, αναζητώντας ιατρικές συμβουλές. Μερικές φορές, η ευαισθησία στο φως είναι ένα σύμπτωμα της τριβής του κερατοειδούς, της ραγοειδίτιδας ή της μηνιγγίτιδας. Η φωτοφοβία μπορεί να σχετίζεται με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τους ερεθισμούς των φακών επαφής. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επίσης ευαισθησία στο φως

ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ  ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους
Διαμαρτύρονται  για πονοκεφάλους, καταπόνηση ή κούραση κατά την μελέτη ή στο σχολείο
Αποφεύγουν την ανάγνωση ή δεν την  απολαμβάνουν με χαρά
Δυσκολεύονται στο να τελειώσουν στην ώρα τους τα διαγωνίσματα των εξετάσεων
Διαβάζουν κάνοντας  περιλήψεις αντί ολόκληρο το κεφάλαιο
Προτιμούν να ακούν μέσα στην τάξη αντί να κάνουν ανάγνωση
Θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να μάθουν  από τη συζήτηση παρά από την ανάγνωση
Δουλεύουν σκληρά για να πάρουν καλούς βαθμούς αλλά αισθάνονται ότι είναι πολύ καλύτεροι  από ό, τι δείχνουν οι βαθμοί τους
Θεωρούνται τεμπέληδες ή μη κινητοποιημένοι (είπαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα αν προσπάθησαν σκληρότερα)
Το 12-14% μπορεί να βοηθήθεί από τη μέθοδο Irlen

ΑΙΑΤΑΡΑΧΗ  ΕΛΛΕΙΨΗΣ  ΠΡΟΣΟΧΗΣ  ΚΑΙ  ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠ-Υ )

Το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες  στην προσοχή και συγκέντρωση κατά την ανάγνωση, την εργασία ή άλλα ακαδημαϊκά καθήκοντα.
Έχει προβλήματα πουεστιάζονται κατά την ανάγνωση ή τη γραφή
Διασπάται εύκολα όταν διαβάζει  ή γράφει
Διασπάτε εύκολα όταν κάνει  εξετάσεις
Προβλήματα που παραμένουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ή της εργασίας
Αποφεύγουν να  ξεκινήσουν τα ακαδημαϊκά καθήκοντα ή την εργασία τους
Ονειροπολούν ή αφαιρούντε  στην τάξη
Τα προβλήματα στην εκτέλεση των ακαδημαϊκών καθηκόντων αυξάνουν όταν εργάζονται κάτω από φθορίζοντα φώτα ή γενικά σε φωτεινό περιβάλλον.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ

Το εβδομήντα τοις εκατό των πληροφοριών που λαμβάνει ένα άτομο  εισέρχεται μέσω των ματιών και πρέπει να ερμηνεύεται σωστά από τον εγκέφαλο. Οποιοδήποτε πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη γενική ικανότητα λειτουργίας του. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση προκαλεί προβλήματα στην επεξεργασία, ερμηνεία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

(1) Αισθητική υπερφόρτωση που προκαλείται από έντονα φώτα, λαμπτήρες φθορισμού και ηλιακό φως. Ο φωτισμός είναι αγχωτικός. και αυτό έχει ως αποτέλεσμα συμπεριφορές όπως κακή οπτική επαφή, και φυσικά συμπτώματα όπως άγχος ή πονοκεφάλους.

(2) Περιβαλλοντικές στρεβλώσεις όπου το άτομο βλέπει τον κόσμο με παραμορφωμένο τρόπο. Τα αντικείμενα είναι θολά, κινούνται, αλλάζουν και μπορούν να εξαφανιστούν. Οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται τρομακτικοί, οι σκάλες μπορεί να φαίνονται  διαφάνες χωρίς σκαλοπάτια, και οι τοίχοι και τα δάπεδα μπορεί να ταλαντεύονται και να κυματίζουν. Οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη συνεχή προσοχή, την οπτική επαφή, το ακαθάριστο και μικρό κινητικό συντονισμό, την ικανότητα ερμηνείας των εκφράσεων του προσώπου και τις κακές κοινωνικές δεξιότητες.

(3)  Οι παραμορφώσεις καθιστούν δύσκολη τη μάθηση ή την ανάγνωση. Το άτομο μπορεί να έχει καλές ή ακόμα και προχωρημένες δεξιότητες ανάγνωσης, αλλά έχει προβλήματα με την κατανόηση της ανάγνωσης ή καταπόνηση  και την κούρασης όταν διαβάζει ή κάνει άλλες δραστηριότητες. Η παρακολούθηση  στην ανάγνωση μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Συχνά, τα παιδιά δεν μπορούν να αναφέρουν πώς αισθάνονται ή τι βλέπουν. Ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι έχουν προβλήματα που μπορούν να βοηθήσουν τα Irlen Spectral Filters είναι:

Κοιτάζοντας ξανά και ξανά με σύντομες ματιές
Κοιτάζοντας μακριά από τους οπτικούς στόχους
Αλληθωρίζοντας  ή κοιτάζοντας προς τα κάτω
Χρησιμοποιούν το δάκτυλο ως δείκτη στο διάβαμα
Βλέποντας τον οπτικό στόχο με πλαϊνές ματιές
Κακή βλεματική επαφή
Τρίβουν ή πιέζουν τα μάτια
Βλέπουν χρώματα, μοτίβα ή φωτα εκεί που δεν υπάρχουν
Έχουν αλλαγές συμπεριφοράς στα έντονα φώτα ή στο ηλιακό φως
Κακή αντίληψη του χώρου ή του σώματος
Ευαισθησία στο φως της μέρας
Δυσκολίες με τις σκάλες, τις κυλιόμενες σκάλες ή τις μπάλες
Κακό ή φτωχό κινητικό συντονισμό.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
Οι επιπτώσεις των τραυματισμών στο κεφάλι ταξινομούνται συνήθως σε τρεις κατηγορίες: φυσικές, γνωστικές και συμπεριφορικές.

Τα φυσικά αποτελέσματα των τραυματισμών στο κεφάλι περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως:

Πονοκέφαλοι και / ή ημικρανίες
Ζάλη
Απώλεια ταχύτητας στην διάρκεια της κίνησης και έλλειψη συντονισμού
Παρουσία μη φυσιολογικής κίνησης, όπως τρόμος και σπαστικότητα
Οι γνωσιακές αλλαγές περιλαμβάνουν:

Διαταραχές προσοχής, συγκέντρωσης και μνήμης
Προβλήματα με την κατανόηση ή την παραγωγή ομιλίας
Δυσκολίες στην έναρξη και σχεδιασμό καθημερινών δραστηριοτήτων
Κακή λογική και κρίση
Τα συμπεριφορικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν:

Αναταραχή και ευερεθιστότητα
Λεκτική και φυσική επιθετικότητα
Παχυσαρκία
Κατάθλιψη
Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις
Τα άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι υποφέρουν από φυσικές, γνωστικές, κοινωνικές και επαγγελματικές αλλαγές που μπορεί να τους επηρεάσουν για σύντομο χρονικό διάστημα ή μόνιμα.

Για πολλούς, ένας τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός (TBI) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ευαισθησία στο φως, την αντανάκλαση, την αντίθεση, τα φωτεινά χρώματα, τα μοτίβα και την αδυναμία διατήρησης της προσοχής και της συγκέντρωσης. Η μέθοδος Irlen μπορεί να εξαλείψει ή να βελτιώσει αυτές τις δυσκολίες και να βελτιώσει την ικανότητα λειτουργίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ : ελένξτε πρώτα με το γιατρό σας όλα τα παραπάνω συμπτώματα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα παρακάτω είναι μια δειγματοληψία ορισμένων συνθηκών, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν την ευαισθησία στο φως, τις δυσκολίες επεξεργασίας και την αισθητηριακή υπερφόρτωση και τα οποία έχουν βοηθήσει με τη μέθοδο Irlen:

Χαμηλή όραση / οπτική βλάβη
Ελαφρά  επιληψία
Κατάθλιψη
Ανησυχία
Εγκεφαλικό
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Αυτοάνοσο νόσημα
Πολλαπλή σκλήρυνση
Εγκεφαλική παράλυση
Ινομυαλγία
Ιογενείς ασθένειες
Σύνδρομο Tourette
Η νόσος του Lyme
Αγοραφοβία
ΠΡΟΣΟΧΗ : ελένξτε πρώτα με το γιατρό σας όλα τα παραπάνω συμπτώματα