"> Πότε κρίνεται «αναγκαίο» να επισκεφθεί κάποιος έναν ψυχολόγο; - Αναστασία Βαρσαμοπούλου
20 Απρίλιος, 2016

Πότε κρίνεται «αναγκαίο» να επισκεφθεί κάποιος έναν ψυχολόγο;

Όταν διαπιστώνουμε ότι «κάτι δεν πάει καλά», στη καθημερινότητά μας μπαίνουμε στην διαδικασία να το διορθώσουμε.
Όμως, πολλές φορές ενώ προσπαθούμε για μία λύση στο πρόβλημα τελικά δεν καταλήγουμε σε καμία βελτίωση, αντίθετα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Έχουμε προσπαθήσει με τους κοντινούς μας ανθρώπους και με τον εαυτό μας να φέρουμε την επιθυμητή αλλαγή, αλλά τελικά η βοήθεια αυτή δεν είναι αρκετή. Σε αυτό το σημείο η επαγγελματική βοήθεια του ψυχολόγου μπορεί να είναι χρήσιμη, βοηθώντας να κατανοήσουμε βαθύτερα τη δυναμική μιας κατάστασης που θεωρούμε προβληματική έως και αδιέξοδη. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να διακρίνουμε επιλογές σε καταστάσεις που θεωρούσαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι δεν υπήρχαν.

Χρειαζόμαστε ψυχολόγο, ενώ έχουμε φίλους; Συχνά υπάρχει η πεποίθηση ότι η φιλία μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει την ψυχοθεραπεία. Αυτό ισχύει όντως σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες όχι. Συνήθως περνάει αρκετός καιρός πριν αποφασίσει κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό. Στο διάστημα αυτό αναζητά συμβουλή από τους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντός του. Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα, είναι πολύ υγιές να ψάχνει λύσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Αν όμως η βοήθεια αυτή δεν είναι αρκετή, η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι χρήσιμη. Τις περισσότερες φορές οι φίλοι δεν ξέρουν πώς να σε βγάλουν από τις παγίδες στις οποίες έχεις πέσει ή εσύ έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου. Ο ψυχοθεραπευτής έχει την γνώση για να το δουλέψετε αυτό μαζί.

Στον ψυχολόγο πάνε αυτοί που είναι «ψυχικά διαταραγμένοι» ή «άρρωστοι»;
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει όλους, γιατί αποτελεί μία διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου.  Όπως όταν γνωρίζεις το σώμα σου η υγεία σου είναι καλύτερη, το ίδιο αντίστοιχα γίνεται και με την ψυχοθεραπεία. Είναι όπως εξετάζεις το σώμα σου και με αυτόν τον τρόπο κάνει την υγεία σου καλύτερη. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα βοηθητικό μέσο για την ψυχοσωματική ολοκλήρωση και για την βελτίωση των διαπροσωπικών επαφών, καθώς διευκολύνει την συνομιλία με τον εαυτό. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για αρρώστους, αλλά για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για ενδοσκόπηση. Άλλωστε, η ψυχική πληρότητα δεν έρχεται από έξω προς τα μέσα, αλλά από μέσα προς τα έξω.

Με τι συχνότητα γίνεται η ψυχοθεραπεία; Η συχνότητα των συναντήσεων κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευτή. Η συνήθης συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα και η συνάντηση διαρκεί μία ώρα. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο ορίζουν μία κοινή ώρα και μέρα μέσα στην εβδομάδα ώστε να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις τους.

Πότε τελειώνει η θεραπεία; Όποτε ο ίδιος ο πελάτης κρίνει ότι έχει εκπληρωθεί το αίτημά του για θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι μία προσωπική διαδικασία που έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία πορεία προεπιλεγμένη και προκαθορισμένη. Ξεκινά με μία βασική κατεύθυνση: ο θεραπευόμενος να νιώθει καλύτερα στο εδώ και τώρα. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος δεν ξέρουν εκ των προτέρων ποια είναι η διαδρομή. Και η διαδρομή αυτή είναι μία κοινή απόφαση και από τις δύο πλευρές. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια σχετίζεται με το αίτημα για θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά θεραπεία.