28 Φεβρουάριος, 2018

Θεραπεία Συνδρόμου Φωτοευαισθησίας Ίρλεν

emotionheader

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΙΡΛΕΝ

Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στο τομέα της ψυχοθεραπείας, συνειδητοποίησα ότι πολλά ψυχολογικά προβλήματα είναι απόρροια κάποιων νευρολογικών δυσλειτουργιών μη ορατών από τους  συνήθεις τρόπους αξιολόγησης της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό με οδήγησε στο να κάνω μια μεγάλη έρευνα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέχρι να βρω ποιες αιτίες μπορεί να είναι πιο συχνές για ένα μεγάλο αριθμό δυσλειτουργιών που επηρεάζουν την ψυχολογία και την καθημερινή λειτουργικότητα των ατόμων σε οποιαδήποτε ηλικία. Η έρευνα λοιπόν αυτή μου ανέδειξε πρώτη από όλες τις αιτίες το σύνδρομο φωτοευαισθησίας Ίρλεν.

Τι είναι το σύνδρομο Irlen;

Το σύνδρομο Irlen (που αναφέρεται επίσης κατά καιρούς ως Σύνδρομο Σκοτοπικής Ευαισθησίας, Scotopic sensitivity syndrome=SSS και Οπτικό Άγχος) είναι μια διαταραχή επεξεργασίας αντιλήψεων. Δεν είναι ένα οπτικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απορρέει από  την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες. Το πρόβλημα αυτό δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από άλλες τυποποιημένες εκπαιδευτικές ή ιατρικές εξετάσεις.

Η φωτοφοβία ή η ευαισθησία στο φως είναι μια δυσανεξία φωτός. Το φως του ήλιου, τα φώτα φθορισμού, το έντονο φως, η λάμψη, και για κάποιους ακόμα και το φυσικό φως της μέρας ή οι προβολείς και τα φώτα τη νύχτα μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μια αδυναμία του εγκεφάλου να προσαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα φωτεινότητας. Το σύνδρομο ‘Ιρλεν υποστηρίζεται ότι είναι κληρονομικό. Επηρεάζει το ίδιο τους άνδρες και τις γυναίκες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΙΡΛΕΝ

Απεικόνιση εγκεφάλου με SPECT (Σπυνθηρογράφημα Αιμάτωσης του εγκεφάλου) πριν τη χρήση των χρωματικών φίλτρων Ιρλεν.

Irlen Syndrome without Irlens Lenses

Αυτές είναι τρισδιάστατες σαρώσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης της SPECT (εκπομπής ακτινοβολίας γάμμα) της πυρηνικής ιατρικής με την οποία ανιχνεύονται τμήματα του εγκεφάλου που είναι σε διαταραχή (“hot”). Και οι δύο σαρώσεις είναι του ίδιου του εγκεφάλου όπου στην ανώτερη σάρωση έγινε χωρίς φίλτρα Irlen και στην κατώτερη με φίλτρα Irlen. Στην ανώτερη σάρωση παρουσιάζονται πολλά μέρη του εγκεφάλου να είναι διαταραγμένα από ότι συμβαίνει σε ένα «κανονικό» εγκέφαλο.

Στην κατώτερη σάρωση δείχνει ότι ο εγκέφαλος έχει διαταραχές ενός «κανονικού» εγκεφάλου με τη χρήση των φίλτρων Irlen.

Πηγή: SPECT scans from the Amen Clinic, Newport Beach , CA, USA

Irlen Syndrome with Irlen lenses

Οι έρευνα έχει αναδείξει  ότι δύο είδη οπτικής αντίληψης δεν προσλαμβάνουν στη σωστή σειρά το μήκος κύματος του φωτός. Το ένα μονοπάτι  το μαγνητοκυτταρικό σύστημα (magno- cells)  είναι κύττραρα μεγάλου μεγέθους που πραγματοποιούν γρήγορες διαδικασίες για να αντιληφθούν τη θέση, την κίνηση, το σχήμα και τη χαμηλή αντίθεση ενώ τα  pavro cells είναι μικρότερα κύτταρα που εκτελούν βραδύτερες διεργασίες για να αντιλαμβάνονται τις ακίνητες εικόνες, το χρώμα, τις λεπτομέρειες και την υψηλή αντίθεση.

Στην διαδικασία της  ανάγνωσης το φως που διεγείρει τους φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή, και οι πληροφορίες στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία από τα magno-κύτταρα και τα κύτταρα parvo στις περιοχές του μεσεγκεφάλου που ονομάζονται πλευρικά όργανα γονιδιώματος (LBG). Τότε το σήμα μετακινείται προς το οπτικό πεδίο για περαιτέρω επεξεργασία.

Σε μελέτη των ατόμων με δυσλεξία, τα magno- κύτταρα βρέθηκαν μικρότερα από τα φυσιολογικά, δεν έχουν γραμμικότητα,  και η επεξεργασία πληροφοριών χαμηλής αντίθεσης βρέθηκε μικρότερη και  βραδύτερη από την κανονική, προκαλώντας οπτικές αντιληπτικές παραμορφώσεις.

magno-parvo cells

Πηγή: Stein J (2014-01-01). «Dyslexia: the Role of Vision and Visual Attention»Current Developmental Disorders Reports1 (4):267–280. doi:10.1007/s40474-014-0030-6PMC 4203994Freely accessiblePMID 25346883.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ερευνήτρια Ψυχολόγος και Εκπαιδευτικός Helen Irlen :  MA, BCPC, PPS, BCPTSD, LMFT

Founder & Executive Director: Irlen Institute International Headquarters

Πάνω από 20 χρόνια η έρευνα που κατευθύνθηκε από την Helen Irlen στο πλαίσιο ομοσπονδιακής ερευνητικής επιχορήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες , μελέτησε μεθόδους βοήθειας παιδιών και ενηλίκων με δυσκολίες ανάγνωσης και μάθησης. Μια σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι μια υποομάδα ατόμων εμφάνιζε αξιοσημείωτη βελτίωση στην ικανότητα ανάγνωσής τους όταν το υλικό ανάγνωσης καλύπτεται από χρωματιστά φύλλα οξικής. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Helen Irlen εργάστηκε για να βελτιώσει την ανακάλυψή της, να αναπτύξει διαγνωστικά τεστ  και να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σύνολο χρωματιστών φίλτρων. helen_irlen

Υπάρχουν πάνω από 170  κλινικές  Irlen παγκοσμίως και πάνω από 10.000 άτομα που  έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο Irlen σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο.  Πολλές σχολικές μονάδες έχουν συμπεριλάβει την εξέταση Ιρλεν ως μέρος της κανονικής αξιολόγησης των παιδιών για την αντιληπτική τους ικανότητα.

Λόγω αυτής της ανακάλυψης, η μέθοδος Irlen αποτέλεσε θέμα τηλεοπτικών  εκπομπών στην  Αμερικής, στην Αυστραλία (Home Show), στο BBC Special, του ABC Worldwide News με τον Peter Jennings, το NBC News, και άλλες πολυάριθμες τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο.

Η Helen L. Irlen είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδευτικός, ερευνητήτρια, θεραπεύτρια,  και ειδική στον τομέα των οπτικών-αντιληπτικών προβλημάτων. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Cornell.  Εργάζεται  στον τομέα της εκπαίδευσης  πάνω από 40 χρόνια. Το βιογραφικό της  της περιλαμβάνει 15 χρόνια ως Σχολικός Ψυχολόγος, 30 χρόνια ως Θεραπεύτρια Παιδιών και Οικογένειας, Ιδρύτρια  και Διευθύντρια  του Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων με Μαθησιακές Δυσκολίες  και Επίκουρος Καθηγήτρια στον τομέα  Μαθησιακών Δυσκολιών στο California State University / Long Beach, Cornell University, επίσης  βοηθός έρευνας στο Cornell. Έχει αναγνωριστεί για την αφοσίωσή της στην εργασία με παιδιά και ενήλικες και αναφέρεται στο Who’s Who στην Καλιφόρνια, στο Who’s Who στα Pacific Nations,  Ιnternational Woman of the Year,  National Registry of Who’s Who, και στο  Dictionary of International Woman of the Year (1999-2000), Ιnternational Biography.

Είναι η συγγραφέας του Reading By The Colors, The Irlen Revolution: A Guide to Changing Your Perception and Your Life και του Sports Concussions and Getting Back in the Game … of Life. Το έργο της έχει αναφερθεί σε εγχειρίδια σχετικά με μαθησιακές δυσκολίες στην Αυστραλία και την Αγγλία και η μέθοδος Irlen έχει λάβει διεθνή προβολή  μέσω του National Geographic,  άρθρα εφημερίδων, άρθρα περιοδικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ.

 

Ινστιτούτο Ιρλεν Ελλαδας :http://irlen.gr/cms/?page_id=3

Διεθνές Ινστιτούτο Ίρλεν: http://irlen.com/