Η Ζωγραφική ως μέσο θεραπείας και διάγνωσης!

 

Σε μια εποχή αποδέσμευσης μέσων και δυνατοτή­των -στη χρυσή εποχή της εικονικής πραγματικότητας- λησμονήσαμε τη μέθη των χρωματιστών κυμάτινων πύργων, τα χρώματα των μεδουσών, το χρώμα από την αρμύρα της κραυγής 12524353_10208650525519007_7435224295066431747_n-1και του ψίθυρου.

Οι εικόνες δημιουργούνται και κινούνται ανάμεσα στην περιπλάνηση και τη δέσμευση, την προσδοκία και τη ματαίωση, έχοντας την  ανάγκη να υπάρξουμε διαφορετικά.

Οι φωτοσκιάσεις μιας προσωπογραφίας, η γραμμή του ορίζοντα δεν είναι ένα απλό σύνορο ανάμεσα στον ουρανό και τη γη … ανά πάσα στιγμή μπο­ρεί να γίνει μια αυθαιρεσία .. το κάθε όριο, το κάθε περίγραμμα, προσδιορί­ζει αλλά και αναιρεί το όριο της ανθρώπινης δυνατότητας, το αόρατο σύνορο αυτού που θεωρούμε ανέφικτο, αδύνατο, παράδοξο.

Στην τέχνη όλα είναι δυνατά. Να σκοτώσεις συμβολικά και να λυτρωθείς από το φίδι, τον δράκο!

Η ανάγκη για απόδραση δίνει στα χέρια χιλιάδων φυλακισμένων σύμβολα αλλόκοτα και γραμμές δυναμικές που γίνονται πουλιά και βουνοκορφές στον βωμό της ελευθερίας.

Η ανάγκη για επικοινωνία οδηγεί ανθρώπους δίχως «θέλω» και πρόσωπο να δίνουν μορφή στην επιθυμία, να εγκαταλείπουν έστω και για λίγο το σκοτά­δι της μεγάλης ή μικρής ειδικής ανάγκης, να αισθάνονται λίγο θεοί… μέσα από την έκφρασή τους στη ζωγραφική

Η έκφραση του συναισθήματος πάντα θα είναι Ανάγκη σε οποιαδήποτε μορφή της. Οι άνθρωποι δύσκολα θα πάψουν να χορεύουν, να παίζουν ρόλους, να κάνουν γκριμάτσες, να σκαλίζουν στα δέντρα ή στα παγκάκια των πάρκων την αγάπη τους, να διαδηλώνουν την εκρηκτικότητα μέσα από τα γκράφιτι στους τοίχους, να μουτζουρώνουν αμήχανα μιλώντας στο τηλέφωνο.

Συχνά μια κηλίδα χρώματος μπορεί να γίνει αφορμή για να ξετυλιχτεί κάποιο νήμα από γεγονότα έως τότε ανεξήγητα και να φέρει στο φως αλήθειες οι οποίες είχαν κλειδωθεί βαθιά μέσα μας.

Η Μορφή είναι η πραγματική εκδήλωση της ύλης, σύμφωνα με τη θεωρία του Αριστοτέλη. Το να αποκτήσουμε συνείδηση σημαίνει να πάρουμε μια μορφή. Και η «συνείδηση είναι άνθηση», όπως λέει ο Osho.

Το θεραπευτικό σχέδιο και η ζωγραφική χρησιμεύουν ως μια εντατική διαδικασία αυτοεξέτασης από την πλευρά του συμμετέχοντος. Την ίδια στιγμή, η νοητική ενασχόληση του με σχήματα και χρώματα προσφέρει μια ευκαιρία να επηρεαστούν οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της ζωγρφικής και με την καθοδήγηση του θερα­πευτή μέσω των εικαστικών, ο θυμός, ο φόβος, η αγαλλίαση θα πάρουν μια μορφή, θα αναδυθούν από το εσωτερικό μας σκοτάδι και θα γίνουν ορατά και συνειδητά. ‘Οταν  ο φόβος γίνει δράκος είναι λιγότερο άγνωστος, γίνεται πιο οικείος, αντιμετωπίζεται.

Εικόνα1

Το θεραπευτικό σχέδιο και η ζωγραφική χρησιμεύουν ως μια εντατική διαδικασία αυτοεξέτασης από την πλευρά του συμμετέχοντος. Την ίδια στιγμή, η νοητική ενασχόληση του με σχήματα και χρώματα προσφέρει μια ευκαιρία να επηρεαστούν οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Το ιχνογράφημα είναι μία ιδιότυπη  γλώσσα, μία ειλικρινής, ομιλία, με την οποία μπορούμε να  εξωτερικεύουμε το βαθύτερο νόημα της ψυχής και αποτελεί ένα µέσο για να ανασύρει συναισθήματα,  εµπειρίες, αλλά και να λύσει προβλήματα.

Το σχέδιο λοιπόν δεν είναι πια μόνο ένα µέσο αξιολόγησης των συναισθηµατικών συγκρούσεων, αλλά και ένα µέσο διευκολυντικό για την συναισθηματική ανάπτυξή.
Αποκρυσταλλώνονται  με αυτό  σημαντικές απόψεις της προσωπικότητάς που προέρχονται είτε από τα  ανώτερα, είτε από τα βαθύτερα στρωματά της. Στο χαρτί το άτομο αφηγείται καλύτερα την προσωπική  του περιπέτεια και εξωτερικεύει τον εσωτερικό του κόσμο.

Από την ανάλυση του ιχνογραφήματος οδηγούμαστε  στις ψυχικές συγκρούσεις, στις συναισθηματικές διαφοροποιήσεις και δυσκολίες, καθώς και στις τραυματικές καταστάσεις, που έζησε πρόσφατα η παλαιότερα το άτομο.

Για  να φτάσει κάποιος  στο σημείο να καταλάβει τη βαθύτερη σημασία του ιχνογραφήματος, πρέπει να ακολουθήσει ορισμένους έγκυρους τρόπους ερμηνείας, οι οποίοι προϋποθέτουν επιστημονικές εμπειρίες.

Έτσι το ιχνογράφημα αποτελεί ένα ψυχομετρικό-διαγνωστικό εργαλείο που θεμελιώθηκε και εξελίχτηκε από πλήθος επιστημόνων, που υποστήριξαν ότι η  ζωγραφιά αποτελεί καθρέφτη του ψυχικού κόσμου.

Πως γίνεται αυτό;

Πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όχι μόνο για προσωπική έκφραση, αλλά και για θεραπεία στα καθημερινά αδιέξοδα;

Ποια τα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα;

Ανιχνεύουμε και εξηγούμε αυτή τη διαδικασία σε ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι που θα γίνει στην φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου των ζωγράφων.

Πότε: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 19:30

Που:  Εδμόνδου Ροστάν 6, αίθουσα συλλόγου Ζωγραφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος τηλ 2310 222303

Είσοδος ελεύθερη για όλους.