Από την σιωπή της κραυγής, στη χαρά της αγάπης! Πρόγραμμα ψυχολογικής ενδυνάμωσης γυναικών

 

Γεννήθηκες όμορφη, χαρούμενη, δυνατή, κι ονειροπόλα. Κοίταξες για πρώτη φορά τον ήλιο κι αναγνώρισες τη ζεστασιά του, ατένισες το γαλάζιο τ’ ουρανού και χόρεψες με τα σύννεφά του, κυλίστηκες στο καταπράσινο του λιβαδιού και κοιμήθηκες στην ομορφιά του, κολύμπησες στα γαλάζια του νερού και λούστηκες τη δροσιά του… κι όμως δε σε άφησαν για πολύ να ζήσεις την ομορφιά. Ζήλεψαν τη ξεγνοιασιά σου, αγρίεψαν στην εξυπνάδα σου και τη δημιουργικότητά σου. Σου είπαν «πρέπει….αυτό», «πρέπει… εκείνο», σου επέβαλαν τα «πρέπει της… σιωπής», σου υπέδειξαν τα «πρέπει …. της υποταγής», όχι τα «πρέπει» εκείνα που σου ανοίγουν το δρόμο της καρδιάς… του νου… και της ψυχής….

Σου απαγόρευσαν να νιώθεις… ακόμα και να σκέπτεσαι, όταν σκέπτεσαι αλλιώς… κι όταν άρχισες να μαραίνεσαι γιατί σου κλέψαν την ανάσα, σου’ βαλαν την ταμπέλα της αδύναμης, και της ανίκανης, με μόνη εντολή ότι πρέπει να αντέχεις γιατί είσαι ΓΥΝΑΙΚΑ, σα να είναι μόνο αυτό η μοίρα της γυναίκας. Έμεινες να περιπλανιέσαι στους πολυσύχναστους δρόμους και να φοβάσαι τον κόσμο! Πέτυχαν αυτό που ήθελαν, γιατί μόνο έτσι μπορούν να σε ελέγχουν, μόνο έτσι μπορούν να νιώθουν ανώτεροι αυτοί… και αυτοί είναι όλοι εκείνοι που με το προσωπείο της οικειότητας κλέβουν την εμπιστοσύνη σου, ανοίγοντάς τους εσύ την πόρτα της ζωής σου.

Άπειρα βράδια άδεια… παρέα με εκείνες τις κραυγές που  έγιναν ψίθυροι … και οι ψίθυροι σιωπές…

Νιώθεις μόνη κι απελπισμένη… μόνη και φοβισμένη … μόνη και θυμωμένη…

Τα δάκρυα είναι λίγα για να ελαφρύνουν τον πόνο, και τα λόγια φτωχά για να περιγράψουν το κενό…

Μη νομίζεις όμως ότι είσαι η μοναδική γυναίκα σε αυτό τον κόσμο που νοιώθει έτσι… εκεί έξω από το κατώφλι σου, υπάρχουν άπειρες γυναίκες μικρές, μεγάλες και γερόντισσες, που και σε εκείνες όπως και σε εσένα η κραυγή τους έγινε ψίθυρος και μετά σιωπή…

Υπάρχει όμως εκεί έξω από το κατώφλι σου, ένα δέντρο που το λένε Αγάπη, αυτό το δέντρο έχει πολλές ρίζες που καθεμιά της έχει άλλο όνομα… όπως το όνομα της γνώσης .. το όνομα της αυτοπεποίθησης … το όνομα του μοιράσματος… το όνομα της κατανόησης.. το όνομα της στήριξης.. το όνομα της αποδοχής… το όνομα του σεβασμού… το όνομα της ελευθερίας…  Επάνω στο δέντρο υπάρχουν οι καρποί του, που είναι η χαρά, η γαλήνη, τα όνειρα, και φυσικά η αγάπη. Όποιος συνδέεται με αυτό το δένδρο παίρνει αυτές τις ιδιότητες που έχουν οι ρίζες του και γεύεται τους καρπούς του.

Το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών «Από την σιωπή της κραυγής, στη χαρά της αγάπης!» είναι δομημένο πάνω στη φιλοσοφία αυτού του δένδρου γι όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Είναι πρόγραμμα ατομικών  και ομαδικών συναντήσεων. Ένα πρόγραμμα βασισμένο σε όλες τις αρχές της ψυχοθεραπείας και της ψυχολογίας.

Μη χάνεις τη λαλιά σου, ούτε και την ελπίδα… αρκεί να αποφασίσεις  να αντιμετωπίσεις  ότι δηλητηριάζει τη καρδιά, το νου και τη ψυχή, δημιουργώντας τις υγιείς συνθήκες για τη ζωή σου.

Επικοινώνησε άμεσα αν θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα, το βήμα που ονειρεύτηκες, το βήμα που σου ταιριάζει…  για να βρεις αυτό που σου αξίζει!!

Αναστασία Βαρσαμοπούλου